Cao-onderhandelingen schoonmaak muurvast, werkgevers noemen loonbod vakbonden "ver van realiteit"

Cao-onderhandelingen schoonmaak muurvast, werkgevers noemen loonbod vakbonden "ver van realiteit"

De cao-onderhandelingen in de schoonmaak zitten muurvast. Alhoewel vakvonden FNV en CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland elkaar best vinden op een aantal inhoudelijke punten, blijven ze ver van elkaar verwijderd bij de onderwerpen reiskostenvergoeding en loon. Dat blijkt uit de derde onderhandelingsronde op 7 en 8 april in het Van der Valk-hotel in Amersfoort.

Op dag één van de tweedaagse kwamen de zogenoemde 'kwalitatieve voorstellen' aan bod. Denk aan opleidingen voor vooral leidinggevenden, overgangsverlof, het loopbaantraject James, dagschoonmaak, consignatie, generatiepact en het periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Fedde Monsma namens Schoonmakend Nederland: "Ook wat ons betreft gaan we door met het scholingsfonds dat James mogelijk maakt." Medewerkers in de schoonmaak die buiten de branche willen gaan werken kunnen daarbij samen met een loopbaancoach de mogelijkheden in kaart brengen.

Plan om dagschoonmaak onder de aandacht te brengen

Ook formuleerden leden van Schoonmakend Nederland samen met leden van de vakbonden een plan om dagschoonmaak onder de aandacht te brengen bij opdrachtgevers. Monsma: "Bijvoorbeeld op een congres van inkopers, via video's en flyers met voorbeelden, maar je kunt ook denken aan het opnemen van dagschoonmaak als de norm in de code schoonmaak." Een voorstel van vakbonden om schoonmaak aan de randen van de dag duurder te maken, haalde het niet. Monsma: "Want dan ben je wellicht medewerkers kwijt die juist op de randen van de dag willen werken."

Verzwaren van cao-nalevingscommissie

Ook is er volgens Monsma overeenstemming over het verzwaren van de cao-nalevingscommissie bij de RAS. Met name vakbond FNV vindt dat de cao-schoonmaak slecht nageleefd wordt en maakt daar een zwaar punt van. Monsma: "We hebben er behoefte aan om dieper te bekijken hoe groot en structureel dat niet-naleven is. Is het een schoonmaakbedrijf, dan moet je dat bedrijf apart aanpakken. Is het een bredere ontwikkeling, dan moeten we daar stappen op ondernemen. We hebben afgesproken dat we op dat punt aan waarheidsvinding gaan doen. Dat ook in samenhang met ons keurmerk, waar we gewoonweg verwachten dat de cao wordt nageleefd. Dat staat ook in het keurmerk."

Stil van het loonbod

Vakbonden en werkgevers vinden elkaar niet bij de voorstellen voor loon. Monsma van Schoonmakend Nederland: "De bonden werden stil van ons loonbod en wij vonden hun loonbod onacceptabel. De spanning was al de hele dag voelbaar met een figuurlijke explosie op het einde van de dag. Bonden blijven bij hun eerste looneis. Sterker nog: hij is verzwaard." Die verzwaring zit volgens Monsma in een nieuw voorstel om de afbouw van de toeslag voor schoonmaakmedewerkers op Schiphol te compenseren. Daarnaast stelden de bonden ook voor om medewerkers 1.000 euro te geven als ze twintig jaar in dienst zijn. De werkgeversorganisatie gaf eerder al aan niets in zo'n loyaliteitsbonus te zien.

Buiten alle proportie

De looneis van de bonden is wat betreft Monsma buiten alle proportie. "Deze ligt ver van de realiteit. Bovendien getuigt het van weinig erkenning voor wat we samen hebben bereikt. Schoonmakers zijn er, mede door het tussentijds openbreken van de cao, de afgelopen periode meer dan 19 procent op vooruit gegaan. Geen sector die ons dat heeft nagedaan. Daar durf ik een fles wijn op te zetten. Dit jaar alleen al ontvangen schoonmakers 8,5 procent loonsverhoging. Ver boven het gemiddelde in de markt. Bovendien hebben we met het tussentijds openbreken ook geen zogenoemde restschuld in te lossen. In andere woorden: wij hoeven de inflatie niet meer te repareren. Inmiddels is de inflatie gedaald en zie je ook in andere sectoren lagere loonstijgingen. Dat is de context waarin we zitten."

Je kunt je euro maar een keer uitgeven

De bonden willen ook de reiskostenvergoeding verhogen. "Op zich vinden wij ook dat er wat moet gebeuren met de reiskostenregeling, maar geen 23 eurocent per kilometer. Wij bezien die reiskostenvergoeding samen met het loonbod. Als het bedrag bij de reiskosten omhoog gaat, moet het loon wat minder omhoog. Je kunt je euro immers maar een keer uitgeven." Eerder gaf Schoonmakend Nederland aan aan 11 eurocent per kilometer te denken. Monsma: "We steggelen ook nog over de afstand waar vanaf deze vergoeding moet gaan gelden."

Afstand tot het minimumloon bewaren

Dinsdag werd bekend dat de BBB in de Eerste Kamer tegen een extra verhoging van het minimumloon gaat stemmen die de Tweede Kamer halverwege dit jaar wilde doorvoeren. Die verhoging zou daarmee niet doorgaan. Monsma legt uit over het effect daarvan op de cao-onderhandelingen in de schoonmaak: "Als dat gebeurt, dan helpt dat ons. Want we willen onze afstand tot het minimumloon behouden. Ik erger me er wel aan dat politici in een debat telkens roepen dat we een minimumloonsector zijn. Dat zijn we al een heel lange tijd niet meer. We investeren juist in de aantrekkelijkheid van de sector." Om het imago van zich af te schudden, e-mailt Schoonmakend Nederland steevast media die melden dat de schoonmaak het minimumloon hanteert. "Want dat klopt gewoon niet."

Op 6 en 7 mei praten vakbonden FNV, CNV en Schoonmakend Nederland verder. Daarvoor is het nog 1 mei, de dag van de arbeid. De kans dat bonden zich daar laten horen over het in hun ogen lage loonbod van de werkgevers is groot. FNV heeft dan ook een ledenraadpleging. Monsma: "Wij wachten met spanning af welke reactie er komt."

Ronald Bruins

Ronald Bruins