Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) komt nog eind dit jaar met plannen om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. Zo wil hij de CO2-registratieplicht versimpelen, tornen aan de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten en plaatst hij vraagtekens bij de risico-inventarisatie die werkgevers moeten maken van de werkplaats. Dat zegt Beljaarts in een interview met De Telegraaf.

Sinds 1 juli zijn bedrijven met minstens honderd werknemers verplicht vast te leggen op welke manier hun personeel naar het werk komt en zakelijke reizen aflegt. Bijvoorbeeld of dat met de auto, trein of fiets gebeurt. Mkb-bedrijven zijn daar niet blij mee. "In mijn eerste week na de beëdiging ben ik al met Chris Jansen (staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu, red.) in gesprek gegaan over die CO2-registratie. Die was toen net een paar dagen ingegaan en leidt bij iedereen tot heel veel irritatie", aldus Beljaarts.

Irritatie terecht

De minister zegt tegen de krant dat de irritatie "terecht" is. "Want het is natuurlijk niet uit te leggen dat mensen in Excel van al hun werknemers iedere reisbeweging moeten vastleggen." Hij denkt dat het op "een intelligentere manier" kan en denkt daarbij aan "standaardmodellen", waarmee werknemers eenvoudig hun vaste reispatroon kunnen vastleggen en dit niet meer dagelijks hoeven in te voeren.

Beetje doorgeslagen

Ook op andere gebieden kan de regeldruk minder. Volgens Beljaarts is een jaarlijkse check van elektrische apparaten soms duurder dan het kopen van een nieuw apparaat. "Dan streef je ook je doel voorbij." En vindt hij de uitgebreidheid van de verplichte risico-inventarisatie van de werkplaats wel erg ver gaan. "Als ondernemer moet je elke scherpe klink of wat dan ook in je hele bedrijfsvoering onderzocht hebben of het veilig is. En of niet misschien iemand, als die al struikelend ergens tegenaan komt, zich zou kunnen bezeren. We zijn misschien wat té doorgeslagen in alle risico's willen uitbannen."

Lees meer:

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

Balans over ontwikkelingen binnen de schoonmaak

Balans over ontwikkelingen binnen de schoonmaak

De vraag naar duurzame schoonmaakoplossingen groeit snel. Steeds meer bedrijven kiezen voor biologisch afbreekbare producten, energiezuinige apparatuur en milieuvriendelijke processen. Dit meldt Achint Atwal, directeur van Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten uit Alkmaar.

Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones

Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones

Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met de milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek aan gemeenten bij de invoering van zero-emissiezones in binnensteden. Ze zeggen "grote zorgen over de politieke strijd" te hebben hierover.