In beweging op kantoor: zo creëer je een gezonde werkplek

In beweging op kantoor: zo creëer je een gezonde werkplek

Ga eens na hoeveel uur op een dag jij zit? Het is een hot item, zeker nu veel mensen thuis werken en daar toch minder bewust met hun werkhouding bezig zijn. Ook zijn thuiswerkplekken nog veel te vaak niet ergonomisch in orde. Wat is de oplossing?

Dagelijks zitten we zo’n 7 à 8 uur op kantoor of onze thuiswerkplek. Op een stoel en achter een tafel of bureau, de één ergonomischer verantwoord dan de ander. Onze lichamen zijn echter gemaakt om constant in beweging te zijn. Geen wonder dat veel werknemers fysieke klachten krijgen.

De oplossing is even simpel als doeltreffend: blijf gedurende de dag in beweging. Fysiotherapeuten zien een groeiend aantal mensen dat zich meldt met werkgerelateerde klachten. En de verwachting is dat dit aantal de komende tijd fors zal blijven groeien. Tijd dus om bewust na te denken over geschikte, activerende oplossingen voor op kantoor, maar zeker ook voor de thuiswerkplek.

Het antwoord is simpel

Een zit-stabureau is een ideale oplossing: met slechts één meubelstuk creëer je in een handomdraai een breed scala aan bewegingsmogelijkheden. De functionele bureaus helpen om afwisselend in een zittende en (half)staande positie te werken, waardoor de druk van de ruggenwervel en de nekspieren wordt weggehaald.

Nowy Styl 2

Betrokken en gezonde medewerkers

Afwisselend een gesteunde of actieve werkhouding aannemen is goed voor de bloedcirculatie en vergroot niet alleen het comfort, maar ook je effectiviteit. Uit een Britse studie is gebleken dat proefpersonen die een jaar met een zit-stabureau werkten, zich minder moe voelden en zich meer betrokken voelden bij hun werk.

Stoppen met zitten

Daarnaast verbrand je meer calorieën en wordt de kans op overgewicht en diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker aanzienlijk kleiner. Niet voor niets wordt soms gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Samen stoppen met roken is makkelijker, toch?

Stoppen met zitten ook. Betrek je collega’s in je voornemen en maak er een gedeelde verantwoordelijkheid van. Herinner je collega er aan dat hij zijn/haar werk staand voortzet als jij zelf je bureau verhoogt. En daarnaast: een kort overleg kan ook lopend, desnoods door het kantoorpand als het buiten regent. Een wandeling naar de koffie-automaat kan ook samen. Kun je mooi even 5 minuten pauzeren, over het weekend kletsen en daarna fit en fris weer aan je werk. Maar blijf vooral niet zitten.

Het staat of valt bij het juiste gebruik

Er is veel aandacht voor het creëren van een goede thuiswerkplek, maar de effectiviteit hiervan staat of valt bij het juiste gebruik hiervan. Hoe kun je een zit-statafel optimaal benutten?

  • Stel de hoogte van het tafelblad zo in dat je beide ellebogen losjes langs het lichaam kunt laten hangen.
  • Zet het toetsenbord en de muis recht voor je, niet te ver van je af en dicht naast elkaar. Een toetsenbord zonder numeriek toetsenblok heeft de voorkeur omdat de muis dan dichterbij kan liggen.
  • Wissel de staande houding na maximaal 20 minuten weer af met een zittende of halfzittende houding. Vergeet je soms de tijd: maak gebruik van pauzesoftware of een van de vele beschikbare apps, zodat je er tijdig op wordt gewezen dat je moet wisselen van houding.
  • Zorg dat je rechtop staat en niet op 1 been gaat hangen.

Je kunt er ook voor kiezen om druk van de voeten af te halen door een bladhoogte te kiezen boven navelhoogte. Schuif het toetsenbord dan wel verder weg op het tafelblad, zodat de onderarmen op het bureaublad kunnen rusten. Op deze manier haal je het gewicht van de armen, nek, schouders, rug en voeten weg. Nog een extra voordeel van deze hoge positie van het werkblad: in deze positie voelt hangen niet comfortabel, waardoor je dit niet snel zult doen.

Zo creëer je eenvoudig een werkplek waarmee je niet alleen je gezondheid, maar ook je productiviteit en effectiviteit aanzienlijk verbetert.

Dit artikel is gesponsord door Nowy Styl