CSU: "Het ging altijd al om een tijdelijke reiskostenregeling"

Schoonmaakbedrijf CSU zegt verrast te zijn door de actie van vakbond CNV voor schoonmakers op Roompot-vakantieparken. Woordvoerder Erwin Vos: "Het ging altijd al om een buitengewone, tijdelijke extra reiskostenvergoeding."

"We zijn zeer negatief verrast door de berichtgeving van CNV", zegt Vos. "Als werkgever laten wij met allerlei initiatieven onze waardering voor medewerkers blijken. Wij betrekken onze opdrachtgevers hierin vaak. Dat deden we ook toen de brandstofprijzen in 2022 uitzonderlijk hoog stegen. Specifiek voor medewerkers werkzaam op vakantieparken is samen met opdrachtgevers gezocht naar mogelijkheden voor een buitengewone tijdelijke extra reiskostenvergoeding. Dit boven op de met de bonden, waaronder CNV, gemaakte CAO-afspraken."

Rauw op ons dak

"Hoe mooi was het dat welwillende opdrachtgevers als Roompot aan die extra vergoeding hebben willen meewerken", vervolgt de woordvoerder. "Het valt rauw op je dak als je dan nu op deze wijze wordt aangesproken dat de tijdelijke regeling ten einde loopt. Immers is altijd voor de schoonmaakmedewerkers en voor CNV duidelijk geweest dat het om een tijdelijke regeling ging. Ook waren de voorwaarden duidelijk. De regeling zou vervallen als de overheid met steunmaatregelen zou komen om de gestegen brandstofkosten te compenseren óf als de brandstofprijs weer op een normaal prijsniveau zou zitten. De brandstofprijzen hebben zich gelukkig dusdanig positief ontwikkeld dat ze weer ruim lager en op een normaal niveau liggen. Ze liggen zelfs onder het niveau van de brandstofprijzen ten tijde van bijvoorbeeld het afsluiten van de CAO."

Verlenging niet nodig

Een verlenging van de tijdelijke en uitzonderlijke reiskostenvergoeding bij Roompot was volgens CSU na 1 januari dus niet nodig. Vos: "CSU heeft weken geleden de medewerkers en CNV daarover al geïnformeerd. Ook dat CSU bij wijze van overgang aanvullend bereid was een extra maand voor de medewerkers bij Roompot te verstrekken."

Lees meer over