Asito start pilot met het inzetten van regenwater voor schoonmaakwerk

Asito start pilot met het inzetten van regenwater voor schoonmaakwerk

Ieder jaar gebruiken wij meer grondstoffen dan onze aarde kan produceren. Asito wil zich daarom inzetten voor een betere leefomgeving. Het doel is om de ecologische voetafdruk te beperken en verspilling actief tegen te gaan. Het schoonmaakbedrijf is een pilot gestart waarbij regenwater wordt opgevangen en ingezet voor diverse schoonmaakwerkzaamheden.

Bram Mensink, innovatiemanager bij Asito, legt uit: ”Vanzelfsprekend kunnen wij niet schoonmaken zonder water. Maar het gebruik van leidingwater brengt wel negatieve gevolgen voor het milieu met zich mee. Enerzijds kost het reinigen en verwerken van leidingwater energie en wordt het gereinigd met behulp van chemicaliën. Anderzijds kan het gebruik van leidingwater leiden tot watertekorten en dit vormt dan weer een bedreiging voor ecosystemen en leefomgevingen. Met name in de zomerperiode zie je vaak enorme pieken ontstaan die de huidige installaties niet meer kunnen bijhouden. Zuinig omgaan met leidingwater is daarom erg belangrijk, zodat er zo min mogelijk verspilling is."

Daarom heeft Asito gekeken naar mogelijke oplossingen. Mensink: "Bij ons bedrijfspand in Nijmegen zijn wij gestart met een pilot om regenwater op te vangen en in te zetten voor diverse schoonmaakwerkzaamheden. Het systeem werkt simpel: het regenwater komt terecht op het dak van circa 200 m2 en wordt na filtering opgeslagen in een tank van 1000 liter. Er wordt geen leidingwater meer gebruikt totdat de tank met regenwater leeg is. Dan pas wordt er automatisch op leidingwater overgeschakeld."

Succesvol bij glasbewassing

Het opgevangen regenwater wordt nu al succesvol toegepast voor glasbewassing, aldus Mensink. "Het systeem moest hiervoor aangesloten worden op de zuiveringsinstallatie. De specialisten van Reparaad (net als Asito onderdeel van ADG) hebben de installatie verzorgd. Door deze toepassing besparen we nu al ongeveer 70.000 liter leidingwater per jaar, maar de totale besparing kan oplopen tot 102.000 liter per jaar. Iedereen is erg tevreden over de kwaliteit."

Op dit moment wordt onderzocht welke taken nog meer geschikt zijn voor het gebruik van regenwater. "Nu ligt onze focus op de werkzaamheden van onze buitenmedewerkers en op het wassen van doeken en moppen, maar er zijn zeker nog andere mogelijkheden om regenwater te gebruiken. Dit vereist echter grondig onderzoek op het gebied van hygiëne en gezondheid. Regenwater kan namelijk organische vervuiling bevatten als gevolg van stof, bladeren en andere organische materialen die zich op het dak en in de regenpijp bevinden.”

Oproep tot samenwerking

Mensink besluit: “Wij zijn erg enthousiast over deze pilot en zijn dan ook op zoek naar partners om vraag en aanbod van restwater te bespreken. Mocht er interesse zijn in het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden op dit gebied, dan horen wij dit natuurlijk graag.”

Lees ook: