Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.

Daar wil Van Hijum verandering in brengen via een wetsvoorstel. Bij de handhaving van de regels in de sociale zekerheid moet er meer worden uitgegaan van vertrouwen in mensen en moet er meer ruimte zijn voor maatwerk. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Recht op vergissen

Met zijn plannen voert minister Van Hijum een voorstel uit dat in het regeerprogramma staat. Namelijk het recht op vergissen: een fout mag er niet meer voor zorgen dat er automatisch een straf volgt. Daarnaast moeten bij terugvorderingen UWV, SVB en gemeenten de ruimte krijgen om zelf te bepalen of ze van een straf af willen zien, bijvoorbeeld als iemand daardoor alleen maar meer in de problemen komt.

De minister wil werk maken van de aanbevelingen die de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD) doet in hun rapport over handhaving. UWV en SVB krijgen vanaf 1 januari 2025 al de mogelijkheid om meer maatwerk toe te passen bij hun invorderingsbeleid. Door deze maatregel kunnen uitvoeringsorganisaties meer rekening houden met de individuele situatie van iemand met een betalingsschuld.

Balans

Minister Van Hijum benadrukt dat het gaat om een balans tussen misbruik tegengaan en meer menselijke maat. Net zoals omschreven staat in de aanbevelingen van het rapport van de PEFD: pak echte fraude aan, maar sla niet door. “Een foutje maken is menselijk. Het overkomt ons allemaal wel eens. Als je vertrouwen geeft en begrip hebt voor de situatie waar mensen zich soms in bevinden, dan krijg je als overheid ook vertrouwen terug. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensen beter geholpen en gehoord worden. We blijven natuurlijk letten op echte fraude.” Een andere belangrijke maatregel is dat de minister bij terugvorderingen meer rekening wil houden met fouten van de overheid. Ook gaat de termijn waarin iemand een schuld moet terugbetalen die het gevolg is van een terugvordering, van tien naar vijf jaar. Dat betekent dat al na vijf jaar de overgebleven schuld kan worden kwijtgescholden.

Preventie

De minister wil verder actiever kijken naar preventie. “Het voorkomen van overtredingen is zinvoller dan streng bestraffen wanneer het misgaat. De meeste mensen willen het juiste doen, maar maken soms een fout. Door de dienstverlening in de sociale zekerheid meer te richten op preventie kun je vergissingen voorkomen." Het wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid wordt begin 2025 voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Lees meer:

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV is "aangenaam verrast" dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft aangegeven dat de eisen van de vakbond aan een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen bespreekbaar zijn. Tijdens een debat over de kwestie met de Tweede Kamer gaf Van Hijum aan in de brief van FNV "geen showstoppers" te hebben gelezen.

Hoge Raad: 'opstarttijd' van tien minuten is betaalde werktijd

Hoge Raad: 'opstarttijd' van tien minuten is betaalde werktijd

De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag met een gelijke strekking in stand.