Handhaving zzp-wet leidt tot verschuiving in rechtsvormen
Sinds januari handhaaft de Belastingdienst de wetgeving (wet DBA) die schijnzelfstandigheid moet tegengaan. Werkgevers kunnen sindsdien een naheffing krijgen als blijkt dat zij zelfstandigen inhuren voor werk dat feitelijk in loondienst moet worden uitgevoerd. Boetes blijven dit jaar nog achterwege.
De KVK ziet een duidelijke verschuiving in het ondernemerslandschap. In het tweede kwartaal van 2025 daalde het aantal gestarte eenmanszaken met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het aantal nieuwe bv’s met 21 procent toe. Volgens de KVK is de handhaving van de zzp-wet een mogelijke verklaring voor deze ontwikkeling.
Zelfde regels voor bv en eenmanszaak
Volgens de KVK zijn de beoordelingscriteria voor schijnzelfstandigheid gelijk voor eenmanszaken en bv’s. Ook bij een bv mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Tijdens de inschrijving bespreekt de KVK met ondernemers welke rechtsvorm het beste past. Een woordvoerster legt uit dat er waar nodig een ander advies wordt gegeven, maar dat de ondernemer uiteindelijk zelf beslist. De KVK kan iemand niet weigeren op basis van diens keuze voor een rechtsvorm.
Meer stoppers, minder starters
Naast de verschuiving in rechtsvormen, meldt de KVK ook een toename van het aantal stoppers. In het tweede kwartaal van dit jaar beëindigden 40.801 ondernemers hun bedrijf, bijna een kwart meer dan in dezelfde periode in 2024. Het aantal starters daalde met 13 procent tot 53.799.
Aantal bedrijven nog licht gestegen
Ondanks deze ontwikkelingen groeide het totaal aantal bedrijven in Nederland licht. Eind juni stonden er 2.588.747 ondernemingen ingeschreven in het Handelsregister, ruim 1 procent meer dan een jaar eerder.
Bron: ANP