Nieuwe schoonmaakrobot komt uit Eindhoven

Nieuwe schoonmaakrobot komt uit Eindhoven

Na robots van Karcher, Diversey, Cleanfix, Adlatus en Gaussian is er nu ook Aziobot. Booking.com miljonair Kees Koolen stak er een investering in en het resultaat is een 'slimme' robot voor bedrijfshallen, ziekenhuizen en supermarkten.

Een aantal jaren twee geleden investeerde Koolen in Aziobot, waarmee ze hun eerste product ontwikkelden; een autonome vloerschrobber genaamd SB2. De SB2 kan gebruikt worden in de retail, supermarkten, ziekenhuizen en andere industrieën. “Aziobot heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt in hun kunstmatige intelligentie software en ze hebben een product ontwikkeld dat simpel lijkt, maar eigenlijk vrij complex in elkaar zit. Ik ben erg onder de indruk, vooral omdat deze technologie ook voor zoveel andere industrieën ingezet kan worden,” zegt Koolen.

De schoonmaakrobot aan het werk in een sporthal.

Zelfrijdend voertuig

“De SB2 is eigenlijk een zelfrijdend voertuig en aangezien het een vloerschrobber is, kan Aziobot’s autonome software getest worden in een veilige omgeving, weg van het verkeer,” legt ontwikkelaar Sarthak Yadav uit. “Al eerder zagen we de ontwikkeling van stofzuigers voor privégebruik. Deze techniek is de laatste jaren verder gegroeid. Inmiddels zijn deze robots in staat om privéruimtes goed en snel schoon te maken. Bij enkele van deze robots is de optie aanwezig om alleen een bepaald gebied of ruimte schoon te maken. De robot navigeert zelfstandig naar de locatie en maakt vervolgens zelfstandig schoon. Dit wordt dus volledig autonoom gedaan. Dit maakt het leven makkelijker.”

Schoonmaken van grotere ruimtes

De voordelen van autonome technologie in schrobmachines zijn duidelijk, constateert de Indiase Yadav. “Denk aan de besparing van fysieke arbeid en vermoeidheid voor werknemers, veroorzaakt door het voortbewegen van traditionele schrobmachines. Het gebruiken van een autonome schrobrobot resulteert in het schoonmaken van grotere ruimtes en met een hogere regelmaat. Er is immers geen fysieke arbeid benodigd om de ruimte schoon te maken. Dit kan een structurele verandering opleveren voor het schoonmaken in het bedrijfsleven.”