Blankers Schoon behaalt PSO-Trede 3 én het PSO 30+ certificaat

Blankers Schoon behaalt PSO-Trede 3 én het PSO 30+ certificaat

Met enige regelmaat schrijven we over maatschappelijk ondernemen en schoonmaakbedrijven die daarmee actief bezig zijn. Ook het regionale schoonmaakbedrijf Blankers Schoon laat nu zien dat ze koploper willen zijn op dit gebied. Afgelopen maand behaalden ze namelijk de derde trede op de prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) én het PSO 30+ certificaat.

Met het behalen van de derde trede mag Blankers zich met recht een koploper noemen, want het is de hoogste trede die de prestatieladder kent. Daarbij laten ze met het PSO 30+ certificaat zien dat minimaal dertig procent van de medewerkers bij het bedrijf bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of zoals ze het zelf noemen: talenten die eerlijke kansen verdienen op de arbeidsmarkt. Ze geven die talenten op kwalitatief goede wijze werkgelegenheid en werken bij voorkeur samen met organisaties die dit ook doen of nastreven. Dat blijkt uit een onafhankelijke toetsing door onderzoeks- en adviesinstituut Kiwa.

Blankers Maatschappelijk

Blankers Schoon is als regionale speler zowel werkgever als leerwerkbedrijf en is actief voor voornamelijk onderwijsinstellingen, gezondheidszorg, productiebedrijven en woningcorporaties. Voor al deze partijen wilde het bedrijf grote stappen zetten op het gebied van sociaal ondernemen. Om dat te realiseren hebben ze gekozen voor een nieuw initiatief, dat ze lanceerden onder de naam Blankers Maatschappelijk. Om zo de sociale strategie te scheiden van de duurzame strategie en de kernwaardes Dichtbij – Deskundig – Duurzaam niet uit het oog te verliezen. Zo krijgen de beide pijlers de volle aandacht die ze verdienen.

Impactmaker

“Als mensenbedrijf, facilitaire partner én toonaangevende impactmaker binnen de gehele keten zette Blankers met de lancering van ‘Blankers Maatschappelijk’ een eerste stap in haar sociaal-maatschappelijke strategie om iedereen een eerlijke kans te bieden op de arbeidsmarkt. Dat we deze rol als impactmaker niet alleen richting onze eigen mensen uitdragen, maar vooral ook richting onze leveranciers en opdrachtgevers, maakt dat we binnen de gehele keten een krachtig signaal kunnen afgeven met betrekking tot duurzaam ondernemen. Het behalen van het PSO 30+ certificaat is een ongelofelijke erkenning voor de inspanningen die onze collega’s dagdagelijks verrichten, en dat voelt enorm goed”, vertelt ondernemer Ruud Danklof.

Antwoord op krappe arbeidsmarkt

Met de inzet op sociaal ondernemen draagt Blankers niet alleen op nadrukkelijke en bovengemiddelde wijze bij aan de maatschappij, maar geven ze ook een antwoord op de vraag naar personeel in de huidige krappe arbeidsmarkt. Met haar strategie is het bedrijf in staat de juiste medewerker op de juiste plek te krijgen, wat goed is voor zowel de medewerker als de opdrachtgever en het schoonmaakbedrijf. Tevreden medewerkers kunnen efficiënter hun taak uitvoeren en laten in de regel ook minder verzuim zien. Daarbij maakt Blankers gebruik van anders onbenut arbeidspotentieel en trekken ze een nieuwe generatie aan door studenten een leerwerkplek aan te bieden binnen de Blankers familie.

PSO 30+ certificaat

De Prestatieladder Socialer Ondernemen is een meetinstrument en keurmerk van TNO dat in het leven is geroepen om de mate van sociaal ondernemen van bedrijven zichtbaar en meetbaar te maken. Op deze manier moet het keurmerk bijdragen aan de doelstelling om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier aan het werk te helpen. Het PSO 30+ certificaat is een aanvulling op de derde trede van de PSO. Het certificaat sluit aan bij de Aanbestedingswet die op 1 juli 2016 van kracht is geworden. Deze wet maakt het mogelijk voor publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30 procent van het personeelbestand uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door het PSO 30+ certificaat te behalen, maak je als bedrijf dus direct zichtbaar aan opdrachtgevers dat je aan dit criterium voldoet.

Lees ook: